Hangi Taraftayız

Halil Kara


     Değerli kardeşlerim bu haftaki kuran halkamız bir kardeşimizin evinde işlemeye Rabbimizin bize bahşettiği kuranı kerimi kardeşlerimizle anlamaya çalıştık.

     Geçen dersimizdeki bakara suresi 1-5 den sonra bu haftada 6-7 ayetlerini işledik. Yazımızın başlığında görüldüğü üzere Taraf olma ayrışmayı meydana getiren ayetlerdir. Gerçek’te din çok kutsal bir binadır levazımı şekli planı şeriatı bizzat Allahın ortaya koyduğu bir yapıdır. Ona uygun olarak inşası kurulup meydana gelmesi ve sadet ile yaşam asıda insanlara aittir (örnek) bir bina mimarı Allah baş kalfası peygamber amelesi ümmettir. Sebep sonuç ilişkisi öyle ki oksijen ve hidrojenin suyu oluşturması için biri olmadan diğeri olmadığı gibi ikisinin bir arada olması suya sebeptir. Dünyanın olması için insanın olması lazım yoksa dünya düzeni yaratılmazdı kimisi su olup hayat verirken kimisi petrol olup yakmaktadır birin olması için öbürünün olması gerekir Allah insan dünya ahret günah sevap suç ceza mükâfat cehennem cennet akıl irade vicdan olması gerekir seçim insanın. Ya iman edecek saadete erecek yâda mevcut düzenini devam ettirip inkâr edecek bunları iyi düşünelim ki hangi tarafta olduğumuzu ilk önce öğrenelim ve hangi tarafta olduğumuzu ilan edelim yoksa:

     6 | Şüphesiz kâfir küfredenleri Korkut sanda korkut masanda onlar için fark etmez iman etmezler. Müfessirlerimiz derler ki; Kuran bir tabiat kanundan söz eder. Eğer bir kimse bir şey hakkında aleyh de ön yargı sahibi olursa ve sürekli olarak bu önyargısını beslerse o şey hakkında ne iyi bir yan görebilir ne iyi bir şey işitebilir nede tarafsızca değerlendirmek için ona kalbini açabilir bu bir tabiat kanunudur. Aynı zamanda Allah’ın kanunu olduğu için kalpleri mühürlemek ve gözleri perdelemek özellikleri ona atıf edilmiştir nitekim:

    7 | Allah kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir gözlerinin üzerinde de perdeler vardır ve büyük azap onlarındır. 155. Ayeti kerime dede kâfirlerin kalplerinin kılıflarının veya mühürlenmesi onların irade ve tercihlerini bu yönde kullanmış olmalarına bağlanmıştır Yusuf suresinin 105. Ayetinde de kâfirlerin yer ve göklerde mevcut olup Allahın varlık ve birliğini gösteren nice delili görmemek için yüzlerini çevirip geçtikleri ifade edilmiş böylece kalplerin kılıflanması ve mühürlenmesinin kulun kendisi sebebini oluşturmaktadır şu hadisi şerifinde zikredelim kul bir günah işlediğinde onun kalbinde siyah bir nokta oluşur kul tövbe eder günahı terk eder ve pişmanlık duyarsa kalbinden o leke silinir aksi ne günaha devam ederse ve attırırsa lekede artar sonunda bütün kalbini kaplar ve kilitler mut afifin suresinde rabbimiz hayır doğrusu şudur ki yapıp ettikleri kalplerini kaplayıp karatmıştır sonuç olarak insanların ceza ve azap görmelerini yol açıcı günahları işleten onları buna mecbur bırakan Allah değildir onlara irade tercih güç gibi imkânları ve kabiliyetleri veren Allah tır bunları onun rızası veya gazabı yönünde kullanan sarf eden insandır dünyadan göçüp giderken insanın evinde ya cennetin anahtarı ya cehennemin ateşi vardır bunlar onun yaptıkları meydana getirmiştir dünya hayatı sermayesi ömür olan bir ticarettir bunlarda kulun elde ettiği kazanç veya uğradığı zarardır (Allah hiç kimsenin taşıyamayacağı yük yüklemez) Bakara Suresi 286. Ayet

Kaynak:

Fizilal-i Kur'an, Kur’an Yolu, Tevhimul Kur’an, Hayat Kitabı Kur’an Elmalı Hamdi Yazır                                                                                                                                 

                                                                                        

Yazarın Eski Yazıları