İztiaze

Halil Kara


         Kur'an okuyacağın zaman aşağılanarak kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığın. (Nahl/98)

         Ve de ki; Rabbim şeytanların fitilleme ve dürtülmelerinden sana sığınırım. (Mümin'ün /97)

         Evet, iztiaze şeytanin ve kötü insanların şerrinden her türlü zarar bela afet musibetlerden Allah’a sığınma. Bkz: Felak 1, Araf 200, Nas 1, Bakara 67, Meryem 18,

         Hadisi şeriflerde de Hz. Peygamber; “Nimet ve sıhhatin yok olmasından ilahi azap ve gazaptan, delirmekten, hastalıklardan, kulak, göz, kalp ve cinsel organın şerrinden, açlıktan, hıyanetten, acizlik, tembellik, korkaklık, bunaklık, cimrilik, kabir azabından, hayat ölüm fitnesinden, ağır borçtan, düşmanın galip gelmesinden, canlı her şeyin şerrinden, zulüm etmekten, zulüme uğramaktan, sapmaktan, küfürden, huyların ve arzuların kötülüklerinden, boğulmaktan, yanmaktan, kederden Allah'a sığınırım” buyurmuşlardı.

         Dil ile İztiaze.

         De ki; Rabbim şeytanların kışkırtmalarından sana sığınırım. (Müminün 23/97.)

         Şeytan iblisten yaptığı yaptırmak istediği kin, nefret, böbürlenme, isyan, fuhşiyat, içki, kumar, hıyanet, düşmanlık, nankörlük, vesvese veren, saptıran açık ve net olarak insanoğlunun düşmanı olan iblisin işlerinden iztiaze ediyorum sığınıyorum.

         Fiili İztiaze.

         Kur’an okuyacağın zaman kovulmuş şeytandan Allah’a sığın. (Nahl 16/98.)

         Müminün süresinde ki iztiaze dil ile yapılması istenen bir emirdir. Fakat Nahl süresindeki emir fiilen yapılmasını istemektedir. Özet olarak hem dil ile hem de fil ile yapılması istenen İztiaze’dir.

         Sembol olarak verecek olursak iztiaze bir ülkenin varlığını bilme tanıma sürecidir. Besmele O ülkenin vizesidir. Ülkenin en temel şehri de Fatiha’dır.

         İztiaze varlığın sahibini bilmek besmelede insanin Rabbi ile buluşmasıdır, her işine karıştırmasıdır. Besmele çeken Allah'ı kendisine şahit tutması hayatı ibadete dönüştürmüş demektir. Besmele aynı zamanda Allah'a çıkarılmış bir davetiyedir. Besmele ile işe başlayan biri Allah’ım senin yardımın olmadan yapamam yardımına ihtiyacım var demek istemektedir.

Yazarın Eski Yazıları