Hz Ali - 2

Halil Kara


Hz Ali'nin Çıkışı ve İstikameti Bir Elif Gibidir

Hz Ali'ın Hendek harbindeki durumu ashabın kalbinde İslam inancının nasıl kökleştiğini göstermesi açısından son derece önemlidir o tam bir kahramandı İslam inancına davet eden onun yolunda ölümüne savaşan ve ona karşı muhalefet edenlerden uzak duran istikametten hiç şaşmayan biriydi. Onun hayatında savaşının ayrı bir yeri vardı çünkü onun için savaş ya var olmak yada yok olmak, ya tamam ya devam yani islam'ın dönüm noktasıydı. Müşrikler tüm arapları başlarına yıkmışlardı bitirmeye kararlı ve yeminli onbin tam teçhızatlı şirk ordusu vardı, büyük taaruz başlamış on bine karşı üçbin, aklınla bin yaşa selman-ı farisi sayende şirk ordusu hendeği geçemiyordu fakat süvarileri hendeğin etrafında keşfe başlamıştı bile müslümanlar yaklaşan hem piyade hemde süvarileri püskürttü fakat arapların bir biriyle üstünlük ve kahramanlık yarışına giren sözde yüz kişiye bedel cengaverleri keşf ettikleri dar bir geçitten hendeği geçmeyi başardılar. Geçenler Amr bin abud İkrime bin ebi cehil ve bir kaç kişi atlarını onların üzerine sürdüler Hendeğı geçenlerden özellikle tırnek içinde (Amr b.Abud.)Bedir aslanlarından şamar yemiş ağırca yaralanmış olduğundan Uhud savaşında bulunamamıştı. İçi Kin ve Nefret doluydu' Şimdi kendisinin kim olduğu bilinsin diye alamet takınmıştı.Atıyla ilerledi ve kedisiyle savaşacak birini istedi.Benimle çarpışacak bir erkek varsa çıksın meydana''dedi. kimse çıkmayınca dahada kinlendi Meydan okumaya devam etti Ey Müslümanlar sizin tarafınızdan ölenlerin cennette olduğunu bizden ölenlerin cehenemde bulunduğunu söylediğinizi duydum.'İçinizde cennete gitmeyi yahut bir düşmanı ceheneme yollamayı isteyen seven yokmu? diye naralar atıp daha başka şeylerde söyleyip Mülümanları küçümsemeye başlamıştı. bunun üzerine Ona karşı Hz Ali (ra)çıkmak için peygamberden izin istedi fakat peygamber O'na otur Ey Ali O Amr'dır dedi ikinci defa Hz Ali yine izin istedi Hz Peygamer yine Ey Ali otur O Amr'dır.dedi Hz Ali O Amr ise bende Ali'yim dedi

Hz Peygamber zırhını bizzat giydirdi ve Hz Ali'yi savaş alanına günderdi.sonra Ellerini semaya kaldırdı Ey Allah'im Uhudda hamzayi günderdim gelmedi bana Ali'yi geri günder diye du'a da bulundu başka dualarda da bulundu ''Hz Ali meydanda şımariklığınin zirvesini yaşıyan atıyla çeşitli maharetler sergiliyerek beyitler şiirler ile müşrkleri mest eden Amr b'Abud ya veed'e Karşı beyitler okuyarak''' ACELE ETME, SANA GELDİ CEVAP VEREN SESİNE,ACİZ OLMAYAN BİRİ AZİMLE,BASİRETLR,HER KİŞİYİ KUTARAN DOĞRULUKLA GELDİ' TEMENNİM, ÜZERİNE YAKILMASI CENAZE AĞITLARI FELAKETLER ANINDA HATIRLANAN ÖLDÜRÜCÜ DARBEM SEBEBİYLE''beyiti okuyarak karşısına çıktı ve karşısında durdu Ona' Ey Amr Ben senin kureyş'ten bir kimseyle karşılaştığında onun iki dileğinden birisini kabul edip yerine getireceğin hakında Allah'a söz verdiğini işittim doğrumu bu?''diye sordu Amr.'Evet ,doğru''dedi''Ali (ra)'Öyleyse,ben seni Allah'a ve Resulullaha imana ve islamiyet'i kabule davet ediyorum''dedi.Amr. ''Bu bana gerekmez''dedi.Bunun üzerine Ali (ra) ''Öyleyse ,seni çarpışmaya davet ediyorum''dedi. Amr, ''Sen ne diye benimle çarpışmak istiyorsun ey kardeşımın oğlu?Vallahi ben seni öldürmek istemiyorum''dedi. Hz Ali (ra)ona, ''fakat ben seni öldürmek istiyorum'' deyince, Amr'ın kanı başına sıçradı.Önce atından yere atladı,sonra atını boğazladı'sorada kendi yüzüne vurmaya başladı.daha sonra Ali (ra)'a döndü.hışımla saldırdı savaşa başladılar Ortalık toz tuman olıverdı müslümanlar heycanla beklerken Hz Ali'den tekbir sesi geldi ardından kediside toz bulutun içinden çıkıverdi sonra tekrar daldı tekbir sesiyle Onu Öldürdü.Müslümanlar muzaffer olmuşcasına bir ağızdan tekbir getiriyorlardı şehir tekbir sesleriyle yankılandı düşman ordusunun içine korku düştü karşıya geçen suvariler Onun ölümünden sonra hezimete uğramış gerisin geriye kaçtılar kaçanların içinde Ebu cehilin oğlu ikrimede vardı kaçarken mızrağını atmıştı Hasan b.Sabit. ardından.  beyitler okumuştur.  müşrikler  amr b.abud 'un cesedi  için onbin dirhem teklif ettiler peygamber almadı verin gitsin buyurdu.                                                 

Halifeler döneminde Hz Ali;

Hz Ali Halifelerin baş taciydi baş danışmanıydı en son sözü O söyler ve Onun sözü dinlenirdi hukumu O uygulardı yanlış dedımı? hemen geri adım atarlardı vel hasıl derlerdi ki Ali olmasaydı helak olurduk. 

Herkese eşit adalet;

Onun Elif çizgisini vahi oluşturuyordu ondan hiç ayrılmadı.her adımını vahiye göre atardı. Hz 'Ali(ra) Sıffin’de zırhını düşürmüştü. Savaştan sonra bir Hıristiyan’da görünce, “Bu zırh benimdir!” diye dava etmiştir Hıristiyan inkâr edince Kûfe Kadı HzŞureyh Hz Ali (ra)’den şahit istemiştir. Şahitlerden biri oğlu Hasan olunca Kadı, “Evladın babası lehine şahitliği şer’an makbul değildir.” diyerek yeni bir şahit talep etmiştir. Hazreti Ali’nin Hz Ali’ den başka şahidi yoktur deyince dava düşmüştür. Kadı Şureyh’in hassasiyeti Hz  Ali(ra)’nin hoşuna gitmiştir. Davalı ise hayretler içinde kalmıştır Zırhı aldıktan sonra birkaç adım ilerleyip durmuş, sonra geri dönüp, “Bu mahkemenin verdiği hüküm ancak Peygamber’in hükmü olabilir!” diyerek Müslüman olmuş, zırhın Hazreti Ali(ra)’ye ait olduğunu söyleyerek geri vermiştir Hz Ali(ra) bu manzara karşısında zırhı geri almayıp bu yeni Müslüman kardeşine bağışlamış, ona bir de at hediye etmiştir .

Devamı gelecek

                   

Yazarın Eski Yazıları